WASADVIES & PROBLEMEN MET STOFFEN

Alle producten die wij verkopen in onze winkel en webshop, worden uitgebreid getest op kwaliteit en wasbaarheid. Kijk daarom altijd eerst op het wasetiket dat is ingenaaid in het kledingstuk, hoe deze het beste kan worden gereinigd en behandeld.

 

 

BETEKENIS VAN DE WAS-SYMBOLEN:

30

30° wassen in de wasmachine

30 wool 30° wolwas programma in de wasmachine
short hand was koude handwas
no absoluut niet wassen
bleach wassen zonder bleekmiddel
chemical chemisch reinigen (stomen)
chemical care chemisch reinigen met extra zorg
petrol chemisch reinigen (stomen) met een speciale vloeistof
nochemical absoluut niet chemisch reinigen (stomen)
notumble niet in de droogtrommel
iron1 lauw strijken zonder stoom
iron2 warm strijken zonder stoom
iron3 met stoom strijken
noiron absoluut niet strijken
hang hangend drogen
flat liggend drogen

 

 

HANDIGE & PRAKTISCHE TIPS:

Om uw kledingstuk zo lang mogelijk mooi te houden, is het verstandig om deze zo min mogelijk te wassen. Het simpelweg luchten van de kleding is vaak al meer dan genoeg om het wat op te frissen. Dit kan zowel binnen (douche ruimte) als buiten. Gebruik liever geen waspoeder, maar een vloeibaar wasmiddel. Beperk de hoeveelheid wasmiddel. Voor zowel het milieu als het kledingstuk geldt: minder is beter! Indien u een wasmachine van niet ouder dan 10 jaar heeft, kunt u de kledingstukken waarbij handwas wordt aanbevolen beter in de wasmachine reinigen. Indien u toch op de hand gaat wassen wees er dan van doordrongen dat water dat wat lauw aanvoelt vaak veel warmer is dan 30 graden. Gebruik daarom altijd een thermometer om de juiste tempratuur vast te stellen. Het is namelijk onmogelijk om dit zelf in te schatten. Zorg dat het vloeibaar wasmiddel optimaal is opgelost in het water; simpelweg door goed te roeren. Laat het kledingstuk nooit liggen in het water, wrijf niet te hard, wring niet en boen niet, dus was niet te lang. Handwas moet snel gebeuren. Dit voorkomt krimp, kleurverandering en/of het doorlopen van kleuren. Centrifugeren kan absoluut niet bij wol en zijde. Verder bij voorkeur de kledingstukken binnenste buiten in de centrifuge stoppen. Gebruik ook de droger zo weinig mogelijk. Hang geweven kleding simpelweg op een hanger en of een wasrekje te drogen. Dit is duurzamer, voor zowel het milieu, je kledingstuk, als niet te vergeten je portemonee. Laat gebreide kleding liggend op een handdoek drogen. Laat kleding nooit buiten in de zon drogen! Behandel vlekken nooit apart! Met andere woorden ga niet wrijven en boenen en gebruik in eerste instantie geen speciale ontvlekkers. Giet op de vlek een beetje vloeibaar wasmiddel en stop het gelijk in de wasmachine. Gaat de vlek er dan nog niet uit, gebruik dan speciale vlekverwijderaar. Echter, ook hier geldt spuit het op de vlek en stop het gehele kledingstuk gelijk in de wasmachine. Laat het niet inweken (hiermee worden kleurverschillen voorkomen). Zijde kan het beste met speciale zijde wasmiddel gewassen worden. Babyshampoo is hiervoor overigens een goed alternatief. Kijk altijd voordat je wilt gaan strijken goed op het wasetiket. Hierop staat of het artikel wel gestreken mag worden en of op welke tempratuur. Overigens, ook hier geldt hoe minder je strijkt, hoe beter voor het artikel, het milieu en je portemonnee. Goed ophangen na het wassen doet ook al wonderen. Pas op met het strijken met een stoomstrijkijzer, want stoom is altijd 100 graden! Alleen bij kleding met een wasetiket waarop 3 puntjes in het strijksymbool staan, kan met stoom gestreken worden. Strijk kleding altijd aan de binnenkant, dit voorkomt druk- en glansplekken. Zijde en wol, indien het gestreken mag worden, kun je het beste met een iets vochtige doek onder de bout. Strijk katoenen artikelen altijd in vorm als het nog enigszins vochtig is.

 

 

PROBLEMEN MET STOFFEN:

 

PILLEN:

 

Pillen heeft niets met slechte of goedkope kwaliteit van een artikel te maken, maar is simpelweg een eigenschap van de stofsoort.

 

Pillen kan ontstaan door wrijving en of schuren van een wollige of volumineuze stof. In de praktijk betekent het dat dit komt door het dragen en/of wassen van dergelijke stoffen.

Bij het dragen en/of wassen gaan op plekken waar wrijving ontstaat de ‘uitstekende haartjes’ in elkaar haken en vormen zo een bolletje.

Deze bolletjes kunnen meestal goed verwijderd worden d.m.v. het gebruiken van een pilkammetje of speciaal pilapparaat.

 

KRIMPEN EN/OF VERVILTEN VAN KLEDING

 

Vooral stoffen waar wol in zit, kunnen krimpen en vervilten door de volgende oorzaken:

 

Niet op wolprogramma 30º graden gewassen

Boven de 30º graden wassen

Te lang in het water laten staan, koud of lauw

Het gebruik van teveel zeep

 

Ons advies is daarom, indien het in het label aangegeven staat, om altijd op het wolprogramma koud te wassen, een speciaal wolwasmiddel te gebruiken in de juiste dosering en vooral centrifugeren op het laagste toerental en vooral zeer kort.